2. helmikuuta 2013

Huijataanko meitä?

Tässä on mun raamattu: Surrur -tee oma marimekkosi-kirja vuodelta 2011. Sieltähän löytyy tuo pallukkarahi-ohje (jonka moni on varmaan bongannut mm. Marimekon myymälöistä). Kiva ohje ja hieno rahi. Se on kirjassa suunnittelija Tuula Pöyhösen esittelemänä. Eihän siinä kyllä lue missään, että se olisi HÄNEN keksintönsä, mutta niin minä ainakin ajattelin automaattisesti.

 
 Sitten löydän kirpparilta kirjasen nimeltä Tehdään tilkuista. Se on vuodelta 1971. Siellä on tällainen pallo, joka on tarkoitettu lapsille leluksi. Se ei ole pallukka, eikä se ole rahi. Mutta se on...sama kuin pallukkarahi. Mulle tuli ainakin jotenkin petetty ja huijattu olo. Toi pallukkahan on keksitty jo aikoja sitten! Mitäs tuumaatte? Ehkä kaikki jutut on jo keksitty, kannattaako tästä suuttua?

6 kommenttia:

 1. Ehkä ennen marimekkoo kukaan ei oo tehny tolla mallilla raheja. Mut jos se antaa ihmisten ymmärtää, että toi malli on heikäläisten keksintöö, ni on se sit törkeetä. Määki muistan nähneeni ton ohjeen jossain vanhassa jutussa. Ko vaan muistais, että misä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä mä vain itse sain sellaisen käsityksen. :D

   Poista
 2. En tiedä mitään tarkkaa historiaa, mutta kyllä tuota mallia esiintyy ympäri maailmaa, ja oon aina ajatellut, että se olisi kiinalainen(?) alkujaan; mun melkein kaikilla kiinalaisilla luokkakavereilla oli neulatyynyjä, ja vaikka mitä muuta tuolla muodolla... Oon aina ajatellut, jos sillä muodolla/merkillä on joku merkitys heidän historiassa, niin kuin monilla asioilla heille on. Tosin en oo perehtynyt tähän kirjaan, vaikka sen olemassaolosta kyllä tiesinkin, nyt vasta kun kirjoitit siitä, tuli nämä asiat mieleen, heh. Musta toi on vähän sellainen "yleismaailmallinen" muoto niinkuin esimerkiksi joku kelttisolmu. Mutta toki, ei siitä varmaan kukaan ole aiemmin rahia tehnyt:). Muutama vuosi sitten tämä sama muoto kiersi monissa englanninkielisissä blogeissa esim. joulupalloiksi tehtynä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tottahan se on, että tuo on varmasti jo jonkun muun keksimä, niin kuin moni muukin juttu nykyään! On lottovoitto, jos keksii vielä jotain, mitä joku muu ei olisi jo keksinyt! :)

   Poista
 3. Katsopa Surrur-kirjan pallukka-rahin ohjeen viimeinen kappale: "PS. Pallukan idea pohjautuu vanhaan lasten helistimeen... "

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinhän siinä lukee. Mutta tylsää ettei suunnittelijat keksi omia juttuja vaan täytyy matkia muita. :/

   Poista